Германската журналистка Барбара Йортел, която добре познава България и редовно пише по

...
Германската журналистка Барбара Йортел, която добре познава България и редовно пише по
Коментари Харесай

Политическата трагедия в България: какво пишат чужди медии


Германската журналистка Барбара Йортел, която добре познава България и постоянно написа по тематики, свързани със страната, приказва в собствен коментар за „ Тагесцайтунг “ (ТАЦ) за „ политическа покруса “ и „ трайна рецесия “.

А във връзка задаващите се към този момент пети поред избори за парламент в рамките на единствено 2 години, тя отбелязва: „ На фона на настоящето състояние, участниците в тях вероятно биха могли да си спестят това ново изпитание “.

Силно разцепление в обществото

Предаването „ Тагесшау “ на общественоправната медийна мрежа АРД преценя като доста дребни възможностите на България да излезе от политическата рецесия. Цитирани са наблюдаващи, които приказват за „ задънена улица “. Според тях даже новите избори на 2 април надали ще доведат до основаването на ясно болшинство в Народното събрание. Причината за това, съгласно медията, е мощното разцепление в българското общество.

Вече даже се обсъжда възможността да се гласоподава още един път през есента на 2023 година, когато ще се проведат и локалните избори. “ГЕРБ господства в общините и може да се допусна, че композиция от общински и парламентарни избори би могла да върне партията на власт ”, отбелязва медията. Наблюдатели считат, че изходът е в това реформаторите в лицето на “Продължаваме смяната ” (ПП) и „ Демократична България “ (ДБ) да обединят напъните си с консерваторите от ГЕРБ, с цел да се преодолее рецесията.

„ Политическата обсада, в която България живее към този момент две години, води до възходящо отчаяние от политиката и загуба на доверие от страна на гласоподавателите. В тези условия възможностите на националистическите партии да усилят поддръжката си също са огромни “, разяснява на собствен ред ТАЦ.

Ролята на президента Радев в политическата рецесия

Заради продължаващата политическа рецесия в страната президентът Румен Радев се трансформира в лицето на България, отбелязва “Тагесшау ”, уточнявайки, че президентът на процедура ръководи страната от месец май 2021 година Въпреки че през последната година репутацията му спадна от 51% на едвам 36%, Радев към момента се употребява с най-голямо доверие в България, написа немската медия.

„ Под прикритието на рецесията президентът Радев постепенно, само че несъмнено уголемява властта си. И това е същият човек, който беше оповестил, че неговата идея е да се бори против корупцията. Доколко има триумф в тази тенденция може да се види в последния отчет на Съвета на Европа, в който на балканската страна е дадена унищожителна оценка “, разяснява на собствен ред Барбара Йортел на страниците на ТАЦ. Тя отбелязва и това, че Радев неприкрито гледа към Москва.

На този аспект обръща внимание и немският “Зюддойче Цайтунг ”. Ежедневникът не пропуща да означи някои от проруските изявления на Румен Радев, както и съществуването на нараснала интензивност на съветската агитация в България в последните месеци. Ежедневникът написа и за гневната реакция на Радев по повод публикацията в „ Ди Велт “, съгласно която София и държавното управление на Кирил Петков по заобиколни пътища са подкрепяли Украйна с боеприпаси и гориво по-силно, в сравнение с е било известно.

Пречки за напредъка на България

И трите немски издания означават още нещо значимо - продължаващата към този момент две години политическа рецесия в България се трансформира в пречка за доста промени, нужни на страната. Според ТАЦ и „ Зюддойче Цайтунг “ при тези условия планираното въвеждане на еврото през 2024 година може и да си остане единствено неосъществена фантазия. Същото се отнася и за присъединението на България към Шенгенското пространство или реализирането на правосъдни промени. А задълбочаващото се политическо разделяне значи, че България е изправена пред сложна борба, макар голямото парламентарно болшинство, подкрепящо приемането на еврото, разяснява и “Вашингтон Пост ”.

Предвид войната, чийто край към този момент не може да се планува, само че която повече от всеки път изисква единение в Европейски Съюз, това не са по никакъв начин положителни вероятности. Годината 2023 - изключително за България, няма да е добра, заключва “Тагесцайтунг ”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР